3.6.05

Κρίση φάντασμα (;)

(σκόρπιες οικονομικές αναζητήσεις) Διαβάζω, που λες, στη Ναυτεμπορική, οι λιανικές πωλήσεις σε ανοδική πορεία. Υπάρχει και η αντίθετη άποψη, αν δεις την Ημερησία... Πριν από ένα μήνα περίπου γίνεται γνωστό ότι 135.000 αυτοκίνητα πουλήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του 2005. Την ίδια στιγμή ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να γονατίζει ελλείψει δημοσίων έργων αλλά όσοι ασχολούνται με τις οικοδομές δεν ζορίζονται και ιδιαίτερα. Σχετικά στοιχεία δεν έχω, αλλά αν δεις μια εφημερίδα αγγελιών και ψάξεις τις σελίδες των ακινήτων θα τρελαθείς, πρώτον από τις προπωλήσεις, δεύτερον από τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο (τις προάλλες που χαζολογούσα αυτό ακριβώς έπαθα). Στην πιάτσα ακούγονται κάτι περί πτώσης των τιμών κατά το 2009 με 2010 αλλά η πορεία των τιμών ακόμη και σε περιοχές μη φιλέτα είναι ανοδική. Προσωπική εμπειρία, ίσως να μην έχει να κάνει με τον περιβόητο μέσο όρο: Το πετρέλαιο έφτασε τα 58+ δολάρια το βαρέλι, η βενζίνη πήγε στα ύψη αλλά η κίνηση στην Αθήνα δεν μειώθηκε στο ελάχιστο. "Εκεί που οι περισσότεροι έβαζαν 20 ευρώ είχα πιο πολλούς που έβαζαν 10 ευρώ" μου 'λεγε πριν από λίγο καιρό ο βενζινάς μου, μία ή άλλη του ήρθε δηλαδή. Αναρωτιέμαι, τελικά, αν όντως υπάρχει οικονομικό στρίμωγμα στο βαθμό που το περιγράφουν τα δελτία των ειδήσεων ή αν υπάρχει μια μεγάλη μεσαία τάξη στην Ελλάδα που εξισορροπεί τις αδυναμίες των ασθενέστερων νοικοκυριών... Πες μου ό,τι θες, μόνο μη μου πεις για δανεισμούς και πιστωτικές κάρτες, είναι μισή αλήθεια να σου πω πως χρωστάω 2.000 ευρώ σε μια κάρτα ή σε ένα δάνειο, αν δεν σου προσθέσω πως κάθε μήνα πληρώνω ή δεν πληρώνω , εντάξει;

2 σχόλια:

J95 είπε...

Έχω κι εγώ την εντύπωση ότι η κατάσταση που περιγράφεται π.χ. στα δελτία ειδήσεων του ΑΝΤ1 (σε αυτό που ονομάζω "η ώρα του λαού") απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Ή τέλος πάντων είναι λίγο χαζή: έχω βαρεθεί να βλέπω ρεπορτάζ για τσαγκάρηδες που ξαναέχουν πελατεία.

Από την άλλη υπάρχουν ολόκληρες περιοχές (π.χ. Δυτική Μακεδονία, Πέραμα) που υποφέρουν κανονικότατα.

Πάντως είμαι ο μόνος από τους γνωστούς μου που δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, κι αυτό γιατί είμαι ο μόνος από τους γνωστούς μου που δεν έχει δικό του σπίτι.

Υποθέτω ένας καλός δείκτης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών της χώρας είναι η χρέωσή τους, απ' ό,τι είχα διαβάσει από 60% του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο πήγε 80% ή κάτι τέτοιο. Μπορεί να είμαστε αρκετά μαλάκες ως έθνος, αλλά για να δανειστήκαμε 6 τρισεκατομμύρια σε ένα χρόνο πάει να πει κάτι δεν πάει καλά.

J95 είπε...

Ωχ, σου είπα για δανεισμούς και πιστωτικές κάρτες :)