7.3.07

Οι κριτές, τα blogs και το δίλημμα του Κόκορα

(ένας είναι ο Κόκορας)

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ετήσια έκθεση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πώς αυτά περνούν των παθών τους τον τάραχο σε διάφορες χώρες του κόσμου, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης. Η αλήθεια είναι πως θέλεις λίγη ώρα για να διαβάσεις όλο το σεντόνι σχετικά με την αφεντιά μας αλλά δεν μπορείς παρά να παρατηρήσεις ότι από τον κατάλογο των υπό κρίση χωρών λείπουν οι ΗΠΑ του Γκουαντάναμο και της θανατικής ποινής (για να μιλήσουμε για τα πιο εύκολα), οπότε ευλόγως αναρωτιέσαι ποιοι στο διάτανο είναι αυτοί που κρίνουν τον κόσμο και -άντε τώρα να βγάλεις άκρη- με ποια κριτήρια. Στα ελληνικά media και streidia θα βρεις σχετικές αναφορές στο Σκά(ε)ι και στο in.gr, υποθέτω πως αύριο θα βρεις πιο πολλά άμα κάνεις τον κόπο να σκάψεις και να ψάξεις. Θα πεις πως είναι και δύσκολο να κρίνεις τον εαυτό σου αλλά αν θες να το παίζεις παγκόσμιος μάγκας γιατί να κωλώσεις εκεί;

Ελα όμως να σε πάω στα δικά μας τα αυτιστικά μας τα διαδικτυακά μας. Ναι, η έκθεση έχει ιδιαίτερη αναφορά σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στο ελληνικό Internet και κάπου εδώ θα βάλω το καπέλο του μεταφραστή:

"Δεν υπάρχουν κυβερνητικές απαγορεύσεις σχετικά με την πρόσβαση στο Internet ή αναφορές ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το e-mail και τα chatrooms. [Το 2006] η χρήση του Internet ήταν διαδεδομένη (εμένα μου λες) σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο τον Ιούνιο η Αστυνομία στην Αθήνα συνέλαβε το διαχειριστή μιας υπηρεσίας αναζήτησης blogs και κατέσχεσε το σκληρό δίσκο του υπολογιστή του. Κατηγορήθηκε για συκοφαντική δυσφήμηση μετά από σχόλια που εμφανίστηκαν σε ένα από τα blogs που διαχειρίζονταν. Τα σχόλια φέρονται πως χρησιμοποιούσαν τη λέξη "ηλίθιος" για να περιγράψουν έναν εθνικιστή τηλεοπτικό παρουσιαστή που ισχυρίζεται πως όλα τα πράγματα στη Γη προέρχονται από την Ελλάδα και τους αρχαίους Ελληνες. Πάντως ο διαχειριστής δεν ήταν συντάκτης των σχολίων. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και ύστερα σταμάτησε τη λειτουργία του blog. Εναντίον του υποβλήθηκε μήνυση και η υπόθεση εκκρεμούσε ως το τέλος του έτους".

Αν δεν σου θυμίζει κάτι (λέω, αν) αυτή η ιστορία που οι Αμερικανοί την περιγράφουν κάπως μπερδεμένα δες παλαιότερο post που θα σε οδηγήσει και παραπέρα. Σιγοψήνω γιατί μάλλον έχεις και καλύτερα πράγματα να κάνεις. Κοίτα να δεις ποιοι μας κρίνουν, μας καταγράφουν (αυτές τις δυο λέξεις να τις πεις μαζί) και βγάζουν περιφραστικώς στο τέλος επίδοση για κάθε χώρα. Αμα όμως ξεθυμάνεις (σαν Κόκα Κόλα παρατημένη αποβραδίς), ρε γαμώτο, δεν ξέρεις τι στον κόρακα να κάνεις. Είναι αυτό που λέει και ο Κόκορας του Αρκά: "Δεν ξέρω αν πρέπει να σε ευχαριστήσω ή να σε βρίσω". Παίζει και το να ευχαριστήσεις βρίζοντας, όπως και το να αγνοήσεις το θέμα και όταν λέω θέμα δεν εννοώ τη δυσάρεστη ιστορία του blog που δεν ήταν blog αλλά την όλη ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα μέρη μας και πως αυτά τσαλακώνονται από κάτι ινουμουτάρχες...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς αυτό να λύνει το δίλημμα του κόκορα, είμαι σίγουρος ότι αρκετοί απ' τους συντάκτες της έκθεσης πολύ θα ήθελαν να γράψουν κάτι και για το Γουαντάναμο και για τα πλήγματα κατά του habeas corpus εδώ στις ΗΠΑ. Ούτε προβλέπεται όμως, ούτε τους παίρνει.

S G είπε...

καταρχας ενα μπραβο στον γιωργο που επιτελους λεει το Γουαντάναμο σωστα! (και οχι ΓΚουαντανάμο)

κατα δευτερον νικ ολες αυτες οι ταξιδιωτικες οδηγιες και αναφορες που μας κανουν συχνα να αφριζουμε, δεν ειναι παρα κειμενα καποιου υπαλληλισκου σε ενα γραφειο, συχνα ευχολογια αλλες φορες δικαιολογια για την υπαρξη της υπηρεσιας. Αν η Ελλαδα ειχε αρκετη οργανωση για να κανει τετοιες αναφορες θα ειχε 740 φορες πιο χοντρες ανακριβειες. δηλαδη μην το παιρνετε προσωπικα.

Παρεπιμπτοντως τοτε με την ιστορια του κατασχεσης κτλ ειχα δηλωσει αντιθετος στην χαζοδιεθνοποιηση του θεματος απο διαφορα μπλογκ γιατι ακριβως σε τετοιες παρεξηγησεις θα κατεληγε.

NickTheCreek είπε...

@yorgos, ναι, φαντάζομαι πως θα ήθελαν να γράψουν και για τα δικά τους χάλια αλλά ας όψεται το χαντάκι...
@s g, καλά, δεν υπάρχει και τίποτα για να πάρεις προσωπικά, αλλά επίτρεψέ μου διαφωνήσω με την τελευταία σου παράγραφο, θέλω να πω πως δεν είναι και λογικό να μη συζητάς ανοιχτά ένα θέμα με το φόβο ότι μετά θα κάνουν ρεζίλι τη χώρα σου. Χίλιες φορές το ρεζίλι μπας και βάλει μυαλό κανένας ινουμουτάρχης. Γουαντάναμο ε; Δίκιον, σωστόν, ορθότατον (το μείζον βέβαια είναι το τι γίνεται εκεί και Μπουανταναμό να το πεις δεν αλλάζει και πολλά)

S G είπε...

δεν νομιζω οτι με το ρεζιλικι γινομαστε καλυτεροι, γιατι τοτε επικρατει το αισθημα οτι πανε να μας επιβαλλουν απεξω την βελτιωση και ερχονται αντιδρασεις κατα της κακης Δυσης κτλ

Εμεις πρεπει να αλλαζουμε επειδη ΕΜΕΙΣ το θελουμε, γιατι για εμας θα ειναι καλυτερα.

και νταξει ισχυει και το τα εν οικω μη εν δημω. Αν ξεμπροστιαζομαστε ολη την ωρα, οι αλλοι σκεφτονται: φαντασου για να λενε τετοια μονοι τους ποσο χειροτερα ειναι στην πραγματικοτητα! Νταξει αρκετα με το αυτοξεφτιλισμα, δεν ειναι κακο να εχουμε και λιγη ισορροπια στο πως παρουσιαζουμε την χωρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....