7.1.07

Monitor ή όταν σβήνουν τα φώτα

(άμα τριτώσει το κακό, ξύπνα με)

Και κάπως έτσι, μετά από την ανταλλαγή δυο τριών μηνυμάτων, έσβησε το μόνιτορ...

Είναι καταπάτηση -λέει- των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας... Ωρα τώρα να πληρώνουν και οι περιπτεράδες τζερεμέδες επειδή ανεβάζουν (ως οφείλουν βεβαίως βεβαίως) τις εφημερίδες στα μανταλάκια... Κάθε φορά που στον καφενέ θυμούνται τον Τέρενς Κουίκ θα δίνουν το κατιτίς τους στον καφετζή-φορέα συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων ή όπως αλλιώς σκατά το λένε...

Να σου πω τι λέω... Το monitor ήταν (είναι;) πέρα από τα άλλα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εργαλείο και δεν θα σου μιλήσω για την τεχνική του πλευρά μιας και μερικά κλικ πιο πέρα από εδώ θα βρεις καταλληλότερους να σου πουν γι' αυτό. Εδωσε (δίνει;) το δικαίωμα (όχι τη δυνατότητα, το δικαίωμα) να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη της έκφρασης στα ελληνικά blogs, τη δυναμική τους, την ποιότητά τους. Ακόμη και αν ισχυριστείς πως ο λόγος σήματος προς θόρυβο (που λέγαμε και παλιά στο Usenet) δεν ήταν (είναι;) ικανοποιητικός τουλάχιστον ήσουν (είσαι;) εκεί να το δεις, ήσουν (είσαι;)αυτόπτης και καμιά φορά αυτήκοος μάρτυρας και αυτό καλέ μου επισκέπτη ήταν (είναι;) και άσκηση δημοκρατίας με το "δ" επίτηδες πεζό, σαν κάτι καθημερινό όπως το ψωμί και όχι το Ψωμί, άλλη κουβέντα αυτή όμως.

Μέσα σε όλα τα άλλα αξίζει νομίζω να δει κανείς τις συνθήκες που οδήγησαν στο σβήσιμο του monitor, την πίεση και ίσως στο τέλος τέλος το αϊσιχτίρ. Θα μπορούσε να ήταν πιο ολοκληρωμένο τεχνικά το monitor ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη; Μάλλον ναι, ίσως ναι, μπορεί και όχι, δεν ξέρω. Θεωρητικά καλό είναι να υπάρχει κάπου ένα opt-out, ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει, αλλά αυτό που με κάνει να μην κάθομαι καλά στη μοκέτα απ' όπου τώρα σου γράφω προσπαθώντας να μείνω όσο πιο προσ-γειωμένα γίνεται είναι ότι αυτός ο τζερτζελές ξεκίνησε από έναν άνθρωπο της πληροφορίας. Αυτό μου κάνει εντύπωση - κάκιστη. Ενα άλλο monitor είναι εφικτό; Ναι (μάλλον), αλλά τι να το κάνεις. Πώς το έλεγε εκείνο το παλιό στα Μεζεδάκια του Παραπέντε; Μην προσπαθείς να μάθεις σε ένα γουρούνι να μιλήσει αγγλικά, χάνεις τον καιρό σου και εκνευρίζεις και το γουρούνι.

Ενα ευχαριστώ στον Παναγιώτη γιατί έδειξε (δείχνει;) πως η έμπνευση και οι καλές ιδέες μπορούν να ανθίσουν και στο ελληνικό Δίκτυο. Να υπήρχε και ο κατάλληλος φΦωτισμός... ;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: