24.11.06

Είναι αυτό ελευθερία λόγου;

(άντε πάλι)

Επί τροχάδην: Δημοσιεύεται από γυναίκα στο forum του Αθηνοράματος ένα σχόλιο για την ταινία «Γύρνα Πίσω» του Π. Αλμοδοβάρ (άσχετο, την ταινία την είδα, μου φάνηκε ακραία γυναικεία, δεν μου πολυ-άρεσε, γούστα είναι αυτά) και από κάτω δημοσιεύεται ένα σχόλιο-απάντηση στο προηγούμενο με πολλά, πάρα πολλά μπινελίκια. Τα δύο σχόλια διανέμονται στο Δίκτυο σε μορφή εικόνας, ήτοι jpg κάμε ένα κλικ να το δεις.

Το Αθηνόραμα σχολιάζει (αντιγράφω εδώ γιατί μπορεί να κατεβεί αύριο μεθαύριο και να το ψάχνεις και να με βλαστημάς που βαρέθηκα να κάνω ένα copy paste):
Σχετικά με το γνωστό viral e-mail από τις κριτικές της ταινίας "Γύρνα Πίσω"

Δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα και e-mails σχετικά με το γνωστό viral που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες. Επειδή ακούστηκαν πολλά (ακόμα κι ότι το βγάλαμε επίτηδες για να "απολαύσουμε" τη δημοσιότητα) θεωρούμε ότι οφείλουμε να πάρουμε θέση για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

Το μήνυμα γράφτηκε την Τετάρτη 1/11 στις 8:29 το βράδυ και αφαιρέθηκε από τη σελίδα την ίδια κιόλας ημέρα.

Η ημέρα και ώρα που φαίνεται στο πάνω μέρος της εικόνας (11/01/2006 08:30 ΡΜ που αντιστοιχεί σε 1/11/2006 8:30 μμ) είναι η ημερομηνία στην οποία φτιάχτηκε το screenshot και απέχει 1 λεπτό από την ημέρα και ώρα που το μήνυμα καταχωρήθηκε στο αθηνόραμα (1/11/2006 8:29:26 μμ).

Η πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο κάνει σαφές πέραν αμφιβολίας ότι ο συγγραφέας του μηνύματος είναι αυτός που ξεκίνησε και τις αποστολές του screenshot.

Το αθηνόραμα ελέγχει όλα τα μηνύματα που γράφονται στις κριτικές του κοινού σύμφωνα με τους όρους και τις οδηγίες που δημοσιεύει στις σελίδες του και τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Πιστεύουμε στη δύναμη του Internet ως μέσο ανοιχτού διαλόγου και κατάθεσης απόψεων και γι' αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να γράψει την άποψή του ελεύθερα, επώνυμα ή ανώνυμα, χωρίς απαίτηση να "γίνει μέλος" σε κάποια λίστα και χωρίς έλεγχο από τη μεριά μας πριν τη δημοσίευση. Γι' αυτό και όλα τα μηνύματα δημοσιεύονται αμέσως με την αποστολή τους. Αν κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την ελευθερία για να βγάλουν τα απωθημένα τους το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους εκφράσουμε τη συμπάθειά μας και περαστικά. :)

αθηνόραμα.gr

ΥΓ. Όπως πάντα παραμένουμε ανοιχτοί σε απόψεις και προτάσεις στο webmaster@athinorama.gr.
Εντάξει; Εντάξει. Είναι λογοκρισία η ενέργεια του Αθηνοράματος; Αντιγράφω (το ‘λιωσα το ctrl+c σήμερα) από την online έκδοση του λεξικού του Τριανταφυλλίδη:
«λογοκρισία: ο προληπτικός έλεγχος που ασκείται συνήθ. από μια αρχή σε προϊόντα του γραπτού ιδίως λόγου αλλά και σε θεάματα ή ακροάματα (βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, επιστολές, κινηματογραφικά ή θεατρικά έργα κτλ.) με δικαίωμα επέμβασης στο περιεχόμενό τους (διαγραφές, τροποποιήσεις, απαγόρευση δημοσιοποίησης, κυκλοφορίας κτλ.)»
Κατά τον ορισμό δεν πρόκειται περί λογοκρισίας, αφού το Αθηνόραμα αρνείται τα περί προληπτικού ελέγχου, πάει αυτό. Είναι κίνηση κατά της ελευθερίας του λόγου; Οχι, όχι, όχι (δηλαδή, όχι στον κύβο). Θα βγουν κάποιοι ultras να μιλήσουν για αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις και δεν συμμαζεύεται; Δεν θα εκπλαγώ, πάμε να χάσουμε το νόημα των λέξεων, όπως εμμέσω (αν δεν κάμω λάθος) παρατηρεί και ο αγαπητός Αντρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: