29.10.06

Ενα άρθρο στο "Βήμα"

(βρε τι μαθαίνει κανείς)

"Η πολυύμνητη αντίσταση της Αριστεράς άρχισε οργανωμένα μόνον όταν ο Χίτλερ επετέθη απροσδόκητα κατά του συμμάχου του, Στάλιν. "

Συγγνώμη που σε πάω τώρα 60 χρόνια πίσω αλλά με την ανωτέρω περίοδο κλείνει το άρθρο του ο Γιάννης Μαρίνος στο Βήμα. Προηγούνται αυτής μερικές παράγραφοι στις οποίες στα γρήγορα ο αρθρογράφος αναφέρεται στο ρόλο του Ι. Μεταξά το βράδυ της 27ης-28ης Οκτωβρίου και τη στάση του Ν. Ζαχαριάδη (όχι αυτού που γράφει στην Athens Voice, του άλλου, του παλιού), δες το θέμα (παραδόξως πως δημοσιεύεται στην ενότητα με τίτλο "Νέες εποχές", οξύμωρο δεν είναι αυτό;)... Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως η αντίσταση της Αριστεράς στην Ελλάδα άρχισε οργανωμένα (πριν ήταν ανοργάνωτη να υποθέσω) με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Τι διάολο, πώς πήρε τη γραμμή το (εκτός νόμου) ΚΚΕ από τη Μόσχα και πώς την κατέβασε στις μάζες, ενώ μεγάλο μέρος του μηχανισμού του ήταν για διακοπές στην Ακροναυπλία ή όπου αλλού; (παρακαλώ, όπου κάνω λάθος με διορθώνεις).

Θα μου πεις με τι κάθομαι και ασχολούμαι κυριακάτικο, είναι που έλειπα και δεν ξέρω αν κανείς αποφάσισε να ξαναγράψει την Ιστορία, πήρε το αυτί σου τίποτα;

7 σχόλια:

θοδωρής είπε...

Ο Γιάννης Μαρίνος έχει εξοργίσει κι εμένα παλαιότερα με τον ισχυρισμό του ότι δεν υπήρξαν νεκροί στον πόλεμο στο Ιράκ. Έστειλα μια σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο ΒΗΜΑ την οποία ουδέποτε δημοσίευσαν.

Αλλά...

Από τον Αύγουστο του 1939 μέχρι τον Ιούνη του 1941 ο Χίτλερ και ο Στάλιν ήταν στην ουσία σύμμαχοι. Το «Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ» του Αυγούστου 1939, δεν ήταν ένα απλό «Σύμφωνο μη-επίθεσης».

Τα περισσότερα μέλη του ΚΚΕ, το οποίο ήταν μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, υπάκουγαν τυφλά στις γραμμές της ηγεσίας της ΕΣΣΔ.

Και όντως, στην αρχή πολλοί έλληνες κομμουνιστές και όχι τροτσκιστές ανέμεναν τους γερμανούς κατακτητές ως φίλους και δικούς τους ανθρώπους.

Πηγές:
α) 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - Ηταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αντιφασιστικός;
β)Άρης, Ο Αρχηγός των Ατάκτων, Διονύσης Χαριτόπουλος

θοδωρής είπε...

Τώρα που διαβάζω το άρθρο του Μαρίνου, έχεις δίκιο να εξοργίζεσαι. Όχι και να αποκαλείται ο Μεταξάς "ο πρώτος αντιστασιακός"!

Ανώνυμος είπε...

Η μόνιμη αλαζονεία και ο "ξερολισμός" του Μαρίνου είναι αρκετά για να σε κάνουν να εκνευρίζεσαι όποτε διαβάζεις κείμενό του.

NickTheCreek είπε...

Δεν πρόκειται περί εκνευρισμού πρώτα πρώτα, αλλά για απλή απλούστατη απορία, πώς διάολο ένα εκτός νόμου κόμμα με τα στελέχη του μπουζουριασμένα καταφέρνει και "κατεβάζει γραμμή" εν μέσω κατοχής της χώρας από ξένα στρατεύματα (που όπως γνωρίζουμε δεν αστειεύονται). A, btw, στο "πολυύμνητη αντίσταση της Αριστεράς" υπάρχει ίχνος ειρωνείας ή είμαι τζώρας;

Ανώνυμος είπε...

Πάντα στην παρανομία ήτανε το ΚΚΕ
μεχρι το 1974,όταν ο Καραμανλης το νομιμοποίησε..

και πάντα περνούσε τη γραμμή του
στους οπαδούς του..

Απο την εποχή του Μικρασιατικού Πολέμου..

Ανώνυμος είπε...

Μας πειράζει η αλαζονεία του Μαρίνου
και όχι αυτή του σταλινικού ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ηταν ο πρωτος αντιστασιακος κυριε Θοδωρη; Ο Μπελογιαννης; Απορω με τον φανατισμο σου...