27.2.06

Κάνε μου λιγάκι "μου"

(μούξινος, μοσχάρι) Δεν το ήξερα, το άκουσα για πρώτη φορά πριν από κάμποσες εβδομάδες και σήμερα διάβασα γι' αυτό στο Εψιλον τσι Ελευθεροτυπίας. Για το Cow Parade ο λόγος. Βάζουμε κάμποσα ομοιώματα αγελάδων σε δημόσιους χώρους (πλατείες, πεζοδρόμους κτλ κτλ), φωνάζουμε και μερικούς καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν ή τέλος πάντων να κάνουν την παρέμβασή τους σε καθένα από τα ομοιώματα, φωνάζουμε για να το χορηγήσουν (το σπονσοράρουν) και μερικές εταιρείες που προφανώς ψάχνουν να γράψουν έξοδα για τη φορολογική τους δήλωση και όλο τούτο το πράγμα το λέμε πως είναι η μεγαλύτερη δημόσια εκδήλωση τέχνης παγκοσμίως. Αυτό διαβάζω στο site του Cow Parade. Μάλιστα και τώρα τι εννοεί λέγοντας παγκοσμίως. Ξεκίνησε απ' το Τσικάγο το '99 πήγε το 2000 στη Ν. Υόρκη, στο Κάνσας μετά και πιο μετά στο Χιούστον και μιας και επισκέφθηκε τις δύο τελευταίες μητροπόλεις του παγκόσμιου πολιτισμού θα ολοκλήρωνε τον κύκλο του αλλά μάλλον πήρε χαμπάρι την ιστορία ένας μάγκας, πήγε την ιστορία το 2002 στο Λονδίνο και από εκεί τσούκου τσούκου σε λίγο θα υποδεχθούμε τα υπερμεγέθη μοσχάρια στα μέρη μας. Το ότι η Αθήνα είναι κομματάκι στάβλος ήταν γνωστό, αλλά τέτοια επιβεβαίωση... Στο τέλος, λένε οι υπεύθυνοι του Cow Parade oι αγελάδες πωλούνται σε δημοπρασία και τα έσοδα πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Βλέπεις ο πλούσιος ο λεφτάς που του ξεχειλάνε τα γιούρα απ' την κωλοτρυπίδα (τα μπατζάκια τα 'χει ράψει από κάπου αλλού πρέπει να φύγουν) δεν μπορεί να πάει π.χ. στη Unicef και να της δώσει μια επιταγή, όχι μάστορα, πρέπει να πάρει και αυτός κάτι, ακόμη και μια ζωγραφισμένη αγελάδα να την κατσικώσει (την αγελάδα;) δίπλα στην πισίνα να πάρει ο χώρος μια πινελιά τέχνης καλή είναι. Τα λοιπά τα βλέπεις εδώ. Το ωραίο στο σχετικό θέμα του Εψιλον ήταν ότι στη διπλανή σελίδα από εκείνη με το θέμα για τις αγελάδες υπήρχε μια διαφήμιση για κάτι βιολογικά τυριά με τη φωτογραφία μιας ολοζώντανης κατσίκας που δεν έδειχνε να μασάει από τέχνη ή ταραμά.

3 σχόλια:

Κωστής είπε...

Τις είχαμε και εδώ στο Manchester πέρσι. Μπορώ να σε βεβαιώσω για το μεγαλείο αυτής της εκδήλωσης και τη συμβολή της στην πρόοδο του πολιτισμού...

Η πόλη μοιάζει άδεια αφότου φύγαν...

twocows είπε...

θα χω και ανταγωνιστές τώρα ε;

Beta Blank είπε...

Πάνε τρία χρόνια από τότε που τις μαζέψαν τις γελάδες. Μεγάλη στενοχώρια. Αλλά κάθε πρωί συναντάω δυο που είχαν σπονσοραριστεί και αγοραστεί από γείτονες.

Δυστυχώς την αγελάδα-ντισκομπάλα δεν κατάφερα να την εντωπίσω ακόμα...