31.8.05

Το ωραίο κουτί της Πανδώρας

(ο Επιμηθέας δικαιώνεται...) Ανακάλυψα την Πανδώρα, όχι μωρέ του Βήματος, την άλλη, το μουσικό κουτί του Δικτύου. Κορίτσι του Music Genome Project θέλει μια αξιοπρεπή σύνδεση με το Internet για να χαρείς τις δημιουργίες της και δουλεύει περίπου ως εξής. Ξεκινάς με ένα τραγούδι ή έναν καλλιτέχνη της επιλογής σου. Αν είναι διαθέσιμος (η γνωστή πληγή με τις άδειες χρήσης και το copyright, δεν έχει ας πούμε Mike Oldfield, μετά μου λες πως έχω άδικο άμα γκρινιάζω) αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι, αλλά αν όχι πάλι το κουβάρι θα ξετυλίξει κάνοντας την πλησιέστερη (κατά το ίδιο το πρόγραμμα) επιλογή. Ακολουθούν μουσικές που μπορεί να ξέρεις μπορεί και όχι (το δεύτερο είναι βέβαια πολύ πιο ενδιαφέρον) όχι με βάση τις προτιμήσεις άλλων χρηστών, αλλά με βάση το στιλ και, μάλλον κυρίως, τα μοτίβα της μουσικής που πρωτοδιάλεξες. Εχω περάσει μπόλικο κομμάτι της χθεσινής μέρας παίζοντας με αυτό το απίστευτο μουσικό κουτί. Ζήτησα Loreena McKennitt, ξεκίνησε από το ίσως πιο λευκό τραγούδι που θα έχεις ποτέ ακούσει, το Snow. Μετά πέρασε από μερικά σαφώς γνήσια ιρλανδικά (άγνωστα πάντως στο αυτί μου) κομμάτια, ξαναγύρισε στην Loreena με το Seasons και το -να με συμπαθάς, αλλά είναι από τα πιο ταξιδιάρικά της- Marrakesh Night Market. Σε όλη τη διαδικασία μπορούσα να “βαθμολογήσω” κάθε τραγούδι, να πω πιο μου αρέσει και πιο όχι, κάπως σαν να εκπαιδεύω το πρόγραμμα που σερβίρει τις μουσικές προτάσεις. Αστο να συνεχίσει μόνο του. Νομίζω πως θα πέσω σε ένα loop με μουσικές του κόσμου, στην πορεία όμως εμφανίζεται ο Bryan Ferry με το Day for Night. Ανοιχτόμυαλη η Πανδώρα και η κατάσταση οδεύει για αλλού. Divinyls (τους/τη θυμάσαι;), ξανά η Loreena, μια ζωντανή ηχογράφηση των Fairport... Μια άλλη βόλτα που άρχισε με τους Dire Straits πέρασε από Crowded House και Steve Miller, άγγιξε τον Robert Plant και τους Police, επέστρεψε στους πρώτους σαν να ήταν μια δίνη, μια μαγεία που ξέρω πως την έφτιαξε στεγνός κώδικας αλλά δεν παύει να είναι μαγεία. Αλλωστε, βγάζοντας κοροϊδευτικά τη γλώσσα σε προγραμματισμούς, προθεσμίες, υποχρεώσεις, αναβολές, συναντήσεις...
You can look at yourself you can look at each other or you can look at the face of your god (Marakkesh Night Market, Loreena McKennitt)
... έχεις τη μαγεία των ανθρώπων στα μάτια σου μπροστά – νομίζω πως είναι η στιγμή που την καλημερίζεις... www.pandora.com, αν ρώτησες...

4 σχόλια:

xryc agripnia είπε...

Χμ...για να δουμε.

Oneiros είπε...

Ωραίο innovation, αν και κατά τα φαινόμενα χρειάζεται όλη τη DSL γραμμή δική του για να παίζει χωρίς σπασίματα και buffering.

NickTheCreek είπε...

@archive, feedback;
@Oneiros, α ναι, έχει τον αχόρταγο με τον bandwidth (κοινώς, με PSTN θα βλαστημίσει κανείς) αλλά νομίζω είναι από τις πιο ταξιδιάρικες εφαρμογές που υπάρχουν στο Δίκτυο.

xryc agripnia είπε...

Το παιδεψα λιγο ειναι η αληθεια.
Εδωσα το zoo York του Oakenfold ...μετα απο ωρα μου εβγαλε παλι Oakenfold.Και μετα παλι.2 στα 2 δηλαδη.Εκει το σταματησα.