1.8.05

Εις την Πόλιν

(Istanbul is not Constantinople) Ενα mail με προσκαλεί να συνυπογράψω έκκληση με την οποία θα ζητώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μη δεχθεί την Τουρκία στην Ε.Ε. παρά μόνο αν η γειτονική χώρα αποκαταστήσει την Αγία Σοφία ώστε αυτή να λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός και όχι ως μουσείο. Χρειαζόματε, λέει το mail, τουλάχιστον 1.000.000 υπογραφές για να συζητηθεί η έκκληση. Σωστά να πας να υπογράψεις διότι είναι γνωστό για παράδειγμα ότι η δική μας χώρα, αυτό το καταπληκτικό δημιούργημα του Μεγαλοδύναμου που την ομορφιά του ξεπερνούν μόνο οι κάτοικοί του έχει (τα χοντρά χοντρά): - Ρημάξει σχεδόν ό,τι υπάρχει σε τζαμί. - Εχει ασκήσει κατ’ επανάληψη πολιτική εκφοβισμού και απομόνωσης σε μη ελληνόφωνους πληθυσμούς - Εχει αλλάξει αυθαίρετα τα τοπωνύμια εκατοντάδων περιοχών της επικράτειας απαλείφοντας τουρκικές, σλαβικές και αρβανίτικες ονομασίες. Θέλεις την Αγία Σοφία ως ναό; Μαγκιά σου. Θες και ένα μουσουλμανικό τέμενος στην Παλλήνη; Α, τώρα ξινίζεις τα μούτρα σου. Τι, δεν γουστάρεις να έρχεται ο τουρίστας και στην προσγείωση να βλέπει φάτσα κάρτα το μιναρέ γιατί φοβάσαι ότι θα σε πάρουν για Αγιατολάχη ε; Ωραία, γιατί δεν λες λοιπόν να γίνει μια ωραία θρησκευτική γειτονιά δίπλα ακριβώς από το «Βενιζέλο» με τζαμιά, παγόδες, συναγωγές, χριστιανικές εκκλησίες και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή της οποιασδήποτε θρησκευτικής ομάδας; Όχι σαν γκέτο αλλά σαν ένας πολυεθνικός, πολυθρησκευτικός κήπος. Αλλά ξέχασα, ο τόπος τούτος είναι copyrighted από το Χριστιανισμό και εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε τα αλλόθρησκα στοιχεία να μαγαρίσουν τα μέρη που περπάτησαν οι Παλαιολόγοι, ο Κομνηνός, ο Θεοδόσιος και όλα τα λοιπά καλόπαιδα. Η Αγία Σοφία όμως, α, όλα κι όλα, αφού δεν μπορούμε να την πάρουμε, ε, ας την κυριεύσουμε εκ των έσω (Εχω μπει στην Αγία Σοφία, το αίσθημα είναι μοναδικό, ξεχνάς να αναπνεύσεις από την ομορφιά της και δεν σκαμπάζω στάχτη από αρχιτεκτονική)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και γω είχα ξεραθει απ' την αρχιτεκτονική. Ειδικά πάνω στον γυναικονίτη ένοιωσα το υπέροχο συναίσθημα που λέγεται "Οι από κάτω φαίνονται σαν μυρμήγκια και θέλω να τους πατήσω κάτω, ουάου ύψος!".

Πάντως, να μη μιλάμε μόνο για τον μιναρέ στην Παλλήνη. Εδώ έχουν γίνει μουσεία ΟΛΑ τα τζαμιά της χώρας (ωραιότατο αυτό στα Γιάννενα) που, σημειωτέον, ΔΕΝ είναι τούρκικα αλλά αιγυπτιακά. Κι έχουν μετά μούτρα και μιλάνε ...

NickTheCreek είπε...

@Μήτσος, σταβλοειδής ο χώρος αλλά χρησιμοποιείται ως γκαλερί;
@DiS, βεβαίως αγαπητή, έγιναν μουσεία και όχι λατρευτικοί χώροι όπως κάποιοι ζητούν να γίνει η Αγία Σοφία... Στα Γιάννενα υπήρχαν 17 τζαμιά σώζεται μόνο ένα, btw.