19.4.05

Στο κυνήγι της άνω τελείας

(μου αρέσουν αυτές οι προκλήσεις) Ολα ξεκίνησαν από ένα σχόλιο στη γειτονιά του lefty όπου εν πολλοίς τίθεται το κρίσιμο ερώτημα - αυτή η ρημάδα η άνω τελεία που στην ευχή βρίσκεται; Δεν μπορεί, κάπου στους πίνακες του Unicode και του ASCII θα είναι (εκεί ξέρω πως συχνάζει). Ναι, αλλά πού; Κοίτα, συνήθως χρησιμοποιώ την απλή παύλα για να βάλω μια παύση στην πρόταση, όχι πως είναι το ίδιο με την άνω τελεία, πάντως μου κάνει. Με τα πολλά βρίσκω στο Word ότι το παρεξηγημένο και παρατημένο από θεούς και ανθρώπους σημείο στίξης έχει στο Unicode τη δεκαεξαδική τιμή 02D9, όμορφα. Με μια μετατροπή στο δεκαδικό προκύπτει 0729, αν λοιπόν στο Word χρησιμοποιήσω το συνδυασμό Alt+0729 θα εμφανιστεί η άνω τελεία. Μιράκολο, αυτό ακριβώς συμβαίνει (σημείωση: οι αριθμοί πληκτρολογούνται από το numeric pad και όχι από την ανώτερη σειρά στο κυρίως τμήμα του πληκτρολογίου). Και δεν μου λες τώρα, θα γυρίσεις και θα μου πεις ορεξάτα και θα έχεις και δίκιο διότι εσύ έχεις σηκωθεί από το κρεβατάκι σου φρεσκαδούρα αλλά όπως βλέπεις και από την ώρα δημοσίευσης ανήκω (και) στη μεταμεσονύκτια ζώνη των bloggers και κάνω παρέα και σε έναν μπούφο (όχι, δεν βλέπω τον καθρέφτη μου, τέτοια φτηνά σχόλια κάνω από μόνος μου κάθε μέρα, επιτέλους δικαιούμαι να περιμένω κάτι πιο έξυπνο). Αϊντε να πάω στο Google, από εκεί βρίσκω τον Alan Wood που τα εξηγεί όλα και με το νι και με το σίγμα και στο πι και στο φι. Τι λέει ο άνθρωπος; Θες να βάλεις έναν Unicode χαρακτήρα σε μια σελίδα στο Web; Εύμορφα, γιατί δεν το 'λεγες τόσην ώρα; Πληκτρολογείς "&#x" και αμέσως μετά τη δεκαεξαδική τιμή του χαρακτήρα και στο τέλος κοτσάρεις την αγγλοσαξωνική άνω τελεία, δηλαδή το δικό μας ερωτηματικό, έτοιμος ο χαρακτήρας. Θα μου πεις πού θα βρεις την δεκαεξαδική τιμή, εγώ τις βρίσκω από τον πίνακα συμβόλων του Word, αν έχεις κάτι καλύτερο... Με βάση όλα τα ανωτέρω στην πρόταση-παράδειγμα που ακολουθεί θα δεις την ξεχασμένη άνω τελεία μας.
"θα πάει σινεμά˙ μαζί μου"
Αστο, μην ξεσκονίζεις την οθόνη σου, αυτό που είναι δεξιά απο τη λέξη σινεμά είναι η άνω τελεία και μη μου πεις πως είναι ψηλά, εκεί πρέπει να είναι...

12 σχόλια:

Damsel in Stress είπε...

Δεν είχε γίνει τζέρτζελο με τα ελληνικά win της Microsoft ακριβώς γιατί ΔΕΝ υπήρχε (και μάλλον δεν υπάρχει ακόμα) η άνω τελεία σε μορφή προσιτή στο πληκτρολόγιο; Κι αυτό διότι οι έλληνες που ήταν επιφορτισμένοι με το να στείλουν το σύνολο των ελληνικών χαρακτήρων κατά αμερική μεριά απλά ... την ξέχασαν;

Old Boy είπε...

Ανέστησες ένα σημείο στίξης. Εύγε.

dystropoppygus είπε...

Φιού! Χαίρομαι που απαντήθηκε η απορία μου, έστω και με τρόπο μη χρηστικό (για μένα). Αποκλείεται να πληκτρολογώ δέκα χαρακτήρες για μια άνω τελεία. Θα κάνω υπομονή μέχρι να ξαναποκτήσω Macintosh, όπου (αν θυμάμαι καλά) η άνω τελεία ήταν στο shift-Q.

Μάλλον έχει δίκιο η damsel πάντως, κάτι θυμάμαι αμυδρά για ένα μπάχαλο με τους ελληνάρες της Mickeysoft.

Your Man είπε...

Καλό το κυνήγι της άνω τελείας, πώς την βάζω στο Notepad ή έστω σε μία φόρμα στον Explorer, χωρίς να την αντιγράψω από το Word;

Εεεε; :)

Γιατί εντάξει η λίρα βγαίνει με Alt-0163 και το ευρώ με Alt-0128. Αλλά ο δικός σου συνδυασμός μου βγάζει ένα U με τόνο.

NickTheCreek είπε...

george, λυπάμαι, δεν μπορώ να σε βοηθήσω, ό,τι μπορούσα να βρω το βρήκα, πάντως η μονή παύλα εξακολουθεί να μου κάνει.
dystropoppygus, ναι είναι μανούρα η διαδικασία, πάρε Mac :)
senior, καλώς ήρθατε αγαπητέ ;)
old boy, thanks...
damsel, μπάχαλο με την άνω τελεία ε; Δεν το θυμάμαι, αλλά θυμάμαι έναν πανικό στις αρχές της δεκαετίας του '90 με 2-3 διαφορετικές εκδοχές υποστήριξης ελληνικών στα Windows που είχε οδηγήσει σε μπάχαλo, γιατί ήταν ασύμβατες μεταξύ τους. Γενικότερα η υπόθεση των ελληνικών στους υπολογιστές είναι αμαρτωλή ιστορία...

Oneiros είπε...

Να' σαι καλά Nick, μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα το μονό εισαγωγικό (') για την άνω τελεία, φταίει η τεμπελιά μου που δεν έψαξα να βρω καλύτερη λύση. Γενικά οι ελληνικές hardware διεπαφές έχουν την τάση να "χάνουν" σημεία στίξης και γράμματα˙ το πληκτρολόγιο της MS μπορεί να είναι το πιό χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά ακόμα και σε σύγχρονα κινητά της Sony Ericsson, πχ. δεν μπορείς να βρεις τονούμενο όμικρον.

NickTheCreek είπε...

Α καλά, έτσι και αρχίσουμε την κουβέντα για τα ελληνικά στα κινητά δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Πλάκα πλάκα lefty στα τηλεγραφήματα την τελεία δεν την είχαν υποκαταστήσει με το "ΣΤΟΠ";

Zpi είπε...

Ουφ δυστυχώς εγώ δε μπόρεσα να την πετύχω την 'ανω τελεία. το alt+0729 μου παρουσιάζει ένα Ω. Είπα και σε ένα φίλο να το δοκιμάσει και του έβγαλα το σύμβολο των μοιρών. Καλά όχι ότι το χρειάζομαι ντε και καλά, απλά έτσι από περιέργεια. το alt+0128 πάντως το βγάζει το € μια χαρά. 1 στα 2 δε βαριέσαι.
Thx Nick anyway

NickTheCreek είπε...

Zpi και όσοι άλλοι έχετε πρόβλημα, λάθος μου που δεν σας είπα το configuration της μηχανής που έκανα τις δοκιμές, λοιπόν Win2K + Office XP, ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορές σε παλαιότερες εκδόσεις του Word, πάντως σε κάθε περίπτωση ο μυστήριος δεκαεξαδικός συνδυασμός για Unicode στο Web θα σας βγάλει την άνω τελεία στα postings σας, πάντως επιμένω να δηλώνω φανατικός της μονής παύλας :) Ευχαριστώ σας...

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται κωδικός unicode για το σύμβολο του ευρώ. Το ευρώ (€) μπαίνει, απλούστατα, με AltGr+E (δεξί_Alt και Ε). Παρομοίως, η αγγλική λίρα (£) μπαίνει με AltGr+4 . Αυτά όλα όταν είσαι στο Ελληνικό πληκτρολόγιο βέβαια.

Ο κωδικός, τώρα, για την άνω τελεία που λες υπάρχει μόνο στο πολυτονικό πεδίο unicode. Γενικά όμως, σε όλες τις γραμματοσειρές, μπαίνει με Alt+0183. (Εάν είσαι στο Word, θέλει και αναμμένο NumLock, ενώ π.χ. στο Notepad δεν έχει σημασία. (Στο Word, πάντως, εγώ έχω φτιάξει μία μακροεντολή, ώστε να μπαίνει απλά με AltGr+τελεία.))

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνική άνω τελεία υπάρχει επισήμως στο Word (τουλάχιστον στο 2007), ονομάζεται GREEK ANO TELEIA, μπορείτε να τη βρείτε ακολουθώντας τη διαδρομή Εισαγωγή > Σύμβολο. Ο κωδικός εισαγωγής της είναι 0387 ακολουθούμενο από Alt+X. Τα προηγούμενα σύμβολα που προτείνατε απλά μοιάζουν με την άνω τελεία - ονομάζονται MIDDLE DOT ή BULLET OPERATOR - και θεωρούνται ως ορθογραφικό σφάλμα από το Office όταν βρεθούν κολλημένα σε μια λέξη.
Στο Office, μπορείτε να ορίσετε εσείς ένα πλήκτρο συντόμευσης για την άνω τελεία το οποίο μπορείτε να θυμάστε εύκολα. (π.χ. Alt + 6) Για να το κάνετε αυτό, έχοντας ανοίξει την Εισαγωγή Συμβόλου και έχοντας εντοπίσει και επιλέξει την GREEK ANO TELEIA κάντε κλικ στο κουμπί «Πλήκτρο συντόμευσης…», πληκτρολογήστε το συνδυασμό που θέλετε και κατόπιν κάντε κλικ στο κουμπί «Αντιστοίχιση». Τώρα θα πρέπει να μπορείτε να εισάγετε την άνω τελεία εύκολα και γρήγορα με το συνδυασμό πλήκτρων που επιλέξατε.

Ανώνυμος είπε...

Το δεκαεξαδικό 0387 είναι ο χαρακτήρας "Greek ano teleia" στο πρότυπο Unicode.

Το δεκαδικό 0729 (δεξαεξαδικό 02D9) είναι ο χαρακτήρας "Dot above" στο πρότυπο Unicode, ο οποίος έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά είναι πιο ψηλά στην εμφάνιση.

Tο δεκαδικό 0387 (δεξαεξαδικό 00B7) είναι ο χαρακτήρας "Middle dot" και χρησιμοποιείται συνήθως ως ελληνική άνω τελεία (παρά το ότι δεν είναι σωστό).

Δοκιμή όλων αυτών: Ανοίγουμε το Microsoft Word, επιλέγουμε γραμματοσειρά Palatino Linotype (είναι Unicode), μεγεθύνουμε αρκετά (250%) και κάνουμε εισαγωγή συμβόλου για να δούμε τη διαφορά ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες. Γράψτε πρώτα ένα κεφαλαίο Β για να φανεί καλύτερα η υψομετρική τοποθέτηση κάθε χαρακτήρα δίπλα του.