9.4.05

Κάζο

(διπλωματικές ανησυχίες) Σύμφωνα με την Καθημερινή
"...η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να άρει το casus belli που προβλεπόταν σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς και επιβεβαίωσε αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ...".
Τα Νέα
"ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που ρωτήθηκε σχετικά με τις «προχωρημένες» αντιλήψεις του κ. Αρίντς, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τον προσανατολισμό της Άγκυρας για άρση του casus belli".
Την Ελευθεροτυπία
"Από την πλευρά του όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιουλ έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας στο θέμα του Αιγαίου"
Το Μακεδονικό Πρακτορείο
"Η Τουρκία δεν πρόκειται προς το παρόν να κάνει άνοιγμα στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών".
Επειδή μπερδεύτηκα ο έρμος είπα να πάω και προς Τουρκιά μεριά μήπως βγει άκρη Στην Zaman και με τίτλο "Ο υπουργός Εξωτερικών για την κρίση στο Αιγαίο: Καμία αλλαγή στάσης"
"Η στάση της Τουρκίας στο πρόβλημα του Αιγαίου είναι ήδη κατανοητή και δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτή την πολιτική"
Τέλος, στο Turkish Daily News
"O υπουργός Εξωτερικών απέρριψε κάθε μεταβολή στη θέση της Τουρκίας"
Τώρα, γιατί στα ελληνικά μέσα υπάρχει αυτή η διαφορά στην προσέγγιση θέλω να μου το πεις...

6 σχόλια:

Sofia είπε...

:-) Αθάνατα ΜΜΕ.

Greg είπε...

Μια και διαβάζεις "καθημερινή" θα έχεις πάρει πιθανόν είδηση από τα κατά καιρούς άρθρα των προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, πως αυτό το "περίεργο" στην καλύτερη περίπτωση ινστιτούτο, σχεδόν καθορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας καθώς και την ενημέρωση που έχουμε γι' αυτήν, εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα λοιπόν που πρέπει να καταπιούμε το "όνομα", χρειαζόμαστε και μια γουλιά επιτυχίας στα Ελληνοτουρκικά... Γιατί αλλιώς οπισθοχωρεί προς στεναχωρία του ΕΛΙΑΜΕΠ, η "φιλία" και η πολυπολιτισμική αντίληψη στην οποία οφείλουμε όλοι να προσχωρήσουμε. Όποιος πάει μια βολτίτσα στα νησιά του Αν. Αιγαίου θα διακρίνει πόση επιτυχία έχει αρχίσει να έχει τελευταία η προπαγάνδα της οικονομικής τους "σωτηρίας" από την μελλοντική προσέγγιση με τους Τούρκους. Όλα αυτά πρέπει να ενισχυθούν! Έτσι εξηγείται γιατί και οι τρείς "καλές" εφημερίδες σχολιάζουν την άρση του casus belli μετ' επιφάσεως, ενώ αφήσανε ασχολίαστο τόσα χρόνια το καθ' αυτό γεγονός.

πιτσιρίκος είπε...

Νομίζω πως ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, μιας και η Τουρκία έχει ανάγκη να δείξει καλό πρόσωπο λόγω πιθανής εισόδου στην ΕΕ. ο υπουργός Εξωτερικών Γκιούλ κάνει μάλλον μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση και μιλάει για "τώρα" χωρίς να αποκλείει το αναπόφευκτο. Καμιά από τις δυο δηλώσεις δεν είναι τυχαία. Η διαφορετική ερμηνεία τους από διαφορετικούς δημοσιογράφους είναι λογική και δεν βρίσκω τίποτα το ύποπτο.Διαφωνώ με τον Greg σε δυο σημεία :πρώτον, δεν πιστεύω πως η δική μας εξωτερική πολιτική καθορίζεται απόλυτα από τη δική μας χώρα και δεύτερον οι τρεις εφημερίδες σχολιάζουν τώρα το γεγονός και όχι πριν, γιατί πολύ απλά τώρα για πρώτη φορά υπάρχει μια τέτοια δήλωση για το casus belli από την τουρκική πλευρά και μάλιστα από τόσο επίσημα χείλη.Νομίζω πως μερικές φορές τα πράγματα είναι πιο απλά απ' όσο φανταζόμαστε.

NickTheCreek είπε...

Greg και Πιτσιρίκο καλά τα λέτε ο καθένας από τη σκοπιά του. Ναι, θέλουμε κάτι να μας γλυκάνει "εθνικώς" μετά το θέμα του ονόματος (btw, οι βόρειοι γείτονες μίλησαν ή κάνουν ακόμη το σομελιέ επί του ονόματος;), ναι ο Γκιουλ πιθανότατα παίζει το παιχνίδι της εσωτερικής κατανάλωσης, πάντως μου κάνει εντύπωση που από τα ελληνικά (τα αθάνατα, γεια σου Σοφία!) ΜΜΕ την πιο αποστασιοποιημένη άποψη έχει το -κρατικό- Μακεδονικό...

Greg είπε...

Προς αποφυγήν περαιτέρω παρεξηγήσεων:
Δεν θεωρώ ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι "Ελληνικός" φορέας που προτείνει εξωτερική πολιτική. Άλλωστε όσο καιρό είχαν φανερούς στην ιστοσελίδα τους τους χρηματοδότες τους, ήταν καθαρό ποιός (εξωτερικός) παράγων καθορίζει την περήφανη εξωτερική μας πολιτική...
Πάντως, πάω στοίχημα ότι η "άρση" θα συμβεί όταν η ευθύνη της Τουρκικής ακτοφυλακής θα φθάσει λίγο έξω από την Σκύρο, οπότε η επέκταση των χωρικών μας υδάτων θα έχει νόημα μόνο στην περιοχή της Κέρκυρας!!! που είχε πεί και ο αείμνηστος Ζίγδης

NickTheCreek είπε...

(γιατί το blogger δεν μ' άφηνε δυο μέρες να βάλω σχόλιο εδώ; μυστήρια πράγματα)
Greg νομίζω τα εισαγωγικά σου στο Ελληνικός τα λένε όλα...